068 199 0 111
(Viber)
Передзвоніть мені

Точильний інструмент Lansky Deluxe Sportsman's Sharpener

Після придбання досить дорогого ножа я виявив, що заводська заточка залишає бажати кращого ... А мої пізнання в області заточування ножів обмежувалися ось такими пристроями (які, в кращому випадку, придатні для редагування хіба що китайських кухонних ножів ...):

 І тут переді мною стала проблема - раз дозволив собі витратитися на хороший ніж, то потрібно шукати і засіб для заточки, відповідне його класу, не будеш же його на камінчику точити. Звернувся до просторах інтернету, порадився з фахівцями, що можна придбати новачкові, щоб можна було довести ніж до стану бритви без особливих складнощів. У відповідь почув безліч думок, але все зводилися до одного - бюджетних варіантів не існує. Нормальний камінь для заточування варто досить великих грошей, а їх потрібно кілька різної зернистості, та й щоб вивести ріжучу кромку (РК) з дотриманням постійного кута на камені, при цьому не пошкодивши поверхню спусків ножа, необхідно володіти певним досвідом, якого у мене не було . Була і альтернатива для новачка - все навперебій радили різні пристрої різних фірм, які також довелося відкинути через досить високу ціну.
     В результаті довгих пошуків бюджетної версії пристойного пристосування для заточування ножів натрапив на Lansky Deluxe Sportsman's Sharpener, в комплект якої входить 2 пари стрижнів з алюмокерамікі (2-Medium, 2-Fine зернистості) і дерев'яна підставка з двома положеннями для розташування стрижнів в залежності від кута заточування - 20 і 25 градусів. Крім того, ця ж підставка є футляром для зберігання стрижнів. Виглядає це пристосування таким чином:

    Замовлення зробив, сидячи на роботі, протягом першої половини робочого дня мені доставили бажане виріб. Дійшовши до робочого столу, з нетерпінням розкрив упаковку. Хороші враження залишив уже сам футляр - спрацьований з цільного бруска добре обробленого полірованого дерева, дуже приємно лежить в руках, правда сам поворотний механізм відкриття кришки можна було придумати і витонченіше - поворот на самонарізі не зовсім гармонує з настільки якісно обробленої поверхнею. Габарити Д / Ш / В - 15см / 5см / 3 см.


 Зібрав в робоче положення і почав мучити зберігається для нарізки харчових продуктів на міні - Корпоративчик ніж Grand Way, що прийшов вже в плачевний стан із заточування через частого використання (заявлена ​​сталь виробником 440С, як на мене - пластилін, а не сталь). Для впевненості в тестуванні притупив його ще більше шляхом проведення РК по системного блоку комп'ютера, прикладаючи досить велике зусилля. Привівши ніж в абсолютно тупе стан, почав точити. Перші враження від проведення ножем по стрижнях були не особливо хорошими - не було ніякого натягу, як це буває при заточуванні на наждачному камені, ніби водив по склу. Ну, думаю, викинув гроші на вітер ... Провів ще з десяток разів кожною стороною РК, після чого спробував пальцем на гостроту. На мій подив ніж здався мені набагато гостріше, ніж перед безпосередньою заточкою, але папір ще не різав. Знову зацікавлений, я взявся за заточку з новими силами, провів ще раз по 20 кожною стороною, спробував різати папір - як лезом, куточок від А4 легко опустився на стіл. Пошматував весь листочок, спробував провести по волоссю на передпліччя ножем - в 3 руху залишилася смужка шкіри без волосся, не очікував, що ЦЕЙ ніж можна було так заточити! Але попереду були важчі випробування сталлю 65Х13 мого Терека-2.
     Прийшовши додому, першим ділом вирішив продовжити тренуватися на інших китайських ножах, заточивши кожен до стану бритви, задоволений, взявся за Терек-2. І тут зіткнувся з проблемою - кут РК ножа 30 ?, а пропоновані кути заточування - 20? і 25? . І знову інет в допомогу ... Буквально з першої спроби натрапив на англомовне відео, де автор ролика демонструє спосіб зміни кута розташування стрижнів за допомогою прикріплення авторучки посередині самого пристосування таким чином:



   На думку автора, даний спосіб змінює кут розташування стрижнів на ± 10 ?, тобто 20? змінюється на 30? або 10 ?, а 25? на 35? або 15 ?, таким чином проблема була вирішена.



    Як і очікувалося, зусиль до 65Х13 довелося докласти порядком більше, ніж до китайської сталі, але через 30-40 рухів навіть такий обробний ніж, як мій Терек-2 став голити волосся.
     Незабаром після цього дня пішли 2 походу, перед якими необхідно було нарізати м'ясо, салати, плюс в ході самих походів ножа довелося неабияк потрудитися, і, природно, РК трохи пошарпані. Пішла заточка на Sportsman's Sharpener. Але після вже більш тривалого приведення в належний вигляд, я помітив, що кути заточування по обидва боки РК не рівні один одному, тобто чудо-спосіб зміни кута заточування, наведений на фото вище, звичайно, надає РК кут 30? щодо певної площині симетрії, але з огляду на

Повернення до списку